gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković

Lokalna samouprava počela je razgovore sa privrednicima u Vranju da bi videla kako može da pomogne bivšim radnicima Geoksa, izjavio je gradonačelnik tog grada Slobodan Milenković.
„To se, pre svega, odnosi na prekvalifikaciju i obuku na zehtev poslodavca i mi ćemo u sredu raspisati novi javni poziv. Poslodavci će moći da prijave svoje potrebe broja zaposlenih u mi ćemo to iz lokalnog budžeta da finasiramo“, rekao je Milenković.
Dodao je da su privrednici iz Vranja na sastanku rekli da imaju potrebu za radnom snagom, a da je ejdna od tih firmi već iskazala konkretne potrebe.
„Ta firma je trenutno na kolektivnom odmoru, ali su nam preneli da već postoji velika zainteresovanost da radnici Geoksa počnu da rade. Oni su proširili proizvodnju upravo programom koji je Geoks radio, rtako da će u narednom periodu biti koliko-toliko amortizovano i sa tim privrednim subjektom. I sotali privrednici koji nisu iz oblasti obućarstva, pre svega drvnoprerađivačka industrija, tu je Simpo, Dodić, apsorbovaće deo radne snage iz Geoksa“, rekao je gradonačelnik Vranja.
On je naglasio da je država odmah pomogla zapošljavanjem 250 bivših Geoksovih radnika, a do marta ukupno 600 njih, ali i na druge načine.
Sada se i domaći i strani investitori usmeravaju prema Vranju. MI smo već imali sastanke sa dva investitora. U sredu će doći još jedan, i zaista radimo da ovaj period koji je neprijatan za sve nas i veliki udar za Vranje premostimo na što bezbolniji način“, rekao je Milenković.
On je podsetio da je Vranje u prethodnom periodu imalo slična iskustva sa preduzećima „Slipita“ i „Simka“, i da će se raditi na tome da se umesto niskoprofitabilnih privrednih grana dovedu investicije kod kojih su plate veće, a budućnost izvesnija.