Volonteri Nišvila i ove godine dobrovoljno su dali krv. Njih petnaestak nastavilo je tradiciju dobrovoljnog davalaštva, a u Zavodu za transfuziju kažu da su im ovakve inicijative važne, pogotovo u letnjim mesecima, kada je manje organizovanih akcija dobrovoljnog davanja krvi.

Ovi mladi ljudi ne samo da vole druženja i džez, oni su i humani. Volonteri Nišvila i ove godine su po staroj, dobroj tradiciji dobrovoljno dali krv. Nekima od njih ovo je prvi put da sedaju u stolicu za davaoce, a neki su već iskusni u tome. Kaže da su se rado odazvali akciji jer je krv najdragocenija i da uvek trebamo pomoći.

Mlada Nišlijka Aleksandra Marković već drugi put daje krv u okviru Nišvila.

Aleksandra Marković

„Prošle godine kada sam prvi put dala krv sve je super prošlo, nije bilo nikakvih problema. Tako da ove godine nisam puno razmišljla da li treba da dam krv. Planiram da se bavim humanitarnim aktivnostima i da budem dobrovoljni davalac krvi i na dalje. Ove godine na Nišvilu sam u sektoru domaćih muzičara, dočekujem muzičare iz Srbije. Odlično sam se snašla. Nije bilo nikakvih problema i svakome preporučujem da se okuša u volonterskom poslu“, kaže Aleksandra.

Volonteri najvećeg džez festivala u ovom delu Evrope svake godine dobrovoljno daju krv. U Zavodu kažu da im je to važno, posebno u letnjim mesecima, kada nema veliki broj organizovanih akcija prikupljanja krvi. U toku je i kampanja koja promoviše davalštvo, nazvana Crveni krst, crveni tepih.

dr Zoran Anđelković Zavoda za transfuziju krvi Niš

„Svake godine u sklopu Nišvila imamo akcije dobrovoljnog davanja krvi za sve volontere. Trenutno imamo nešto manje jedinica krvi, tako da se trudimo da ovom letnjom kampanjom i pojavljivanjem u medijima podsetimo građane da mogu da dođu i daju krv“, kaže doktor Zoran Anđelković i niškog Zavoda za transfuziju krvi.

Samo tokom vikenda Zavod je izdao 300 jedinica krvi, što nije malo, kažu, ali trenutno nemaju problem sa manjkom ove dragocene tečnosti.

„Uvek je problem sa RH negativnim krvnim grupama. To su najređe krvne grupe pa je logično što je njihov priliv uvek manji. Situacija je ipak stabilna ali se menja iz dana u dan. Mi uvek pozivamo dobrovoljne davoace da ukoliko imaju 5 minuta slobodnog vremena dođu u Zavod i druže se sa nama“, kaže doktor Zoran Anđelković.

 

Od janura ove godine Zavod za transfuziju krvi Niš jedini je ovlašćen za prikupljanje krvi i celoj južnoj srbiji, ili devet okruga i do sada, kažu u niškoj transfuziji nije bilo problema niti sa prikupljanjem niti izdavanjem krvu u ovom delu Srbije.

 

 

 Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Grada Niša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.