Tim studenata Prirodno-matematičkog fakulteta iz Niša pobedio je na prestižnom međunarodnom takmičenju u programiranju ACM. Srpski studenti su se pobedom direktno plasirali na svetsko finale koje će se održati marta naredne godine u Portugaliji. Za niške studente ovo je veliki uspeh jer su nakon 20 godina obezbedili plasman u finale.

Tročlani tim studenta Prirodno-matematičkog fakulteta iz Niša najbolji je studentski tim programera Jugoistostočne Evrope. Na prestižnom takmičenju ACM pobedili su u konkurenciji 88 ekipa iz desetak zemalja. Ivan Stošić jedan od članova ekipe i jedan od najboljih studenata PMF-a kaže da su zadaci na takmičenju bili prilično teški. Ipak uspeh ih nije iznenadio.

Ivan Stošić, student PMF-a

„Ovaj uspeh mi veoma znači, jer je prvi put neka ekipa iz Srbije pobedila na ovom takmičenju. Osećaj je neverovatan. Mogu samo da budem ponosan. Na takmičenju smo dobili jedanaest zadataka koje smo rešavali za pet sati. Zadaci su bili algoritamske prirode, odnosno pisali smo određene programe koji učitava određeni ulaz i na osnovu toga izračunava izlazne vrenosti. Zadaci su bili prilično teški i nisu bili pristupačni čak ni prosečnom programeru, zahtevali su odlično poznavanje matematike i algoritama“, kaže Ivan Stošić, jedan od nagrađenih studenata.

prof.dr Marko Petrović , PMF Niš

Na PMF-u kažu da je uspeh njihovih studenata ogroman i da tim iz Srbije nije pobedio u poslednjih 20 godina. Takmičenje je stipendirao Majkrosoft a pored niškog tima učestvovale su jos četiri ekipe iz Srbije.
„Uspeh naših studenata je ogroman. Ovo što su Ivan, Lazar i Vuk postigli je neverovatno.Konkurencija je bila velika i jaka. Učestvovali su gotovo svi veći univerziteti iz istočne i jugoistočne Evrope. Sve ekipe su bile odlično pripremljene. Ovo je ipak jedno reprezentativno takmičenje na svetskom nivou. I ja sam pre više godina učestvovao sa  ekipom PMF- a, naravno nismo postigli ovoliki uspeh ali smo se plasirali među prvih 10 ekipa“, kaže profesor Marko Petrović

prof.dr Jelena Ignjatović , PMF Niš

„Mi smo zaista ponosni na ove momke. Gospodin Tadej iz Majkrosofta je rekao da je ovaj uspeh ravan uspehu naših odbojkašica i da će se on lično potruditi da ukaže na značaj uloženog rada i truda  naših studenata. A mi na fakultetu treba da slavimo ovaj uspeh i da ga pamtimo dugo. Priznajem  niko nije očekivalo ovoliki uspeh. Godinama se od srpskih ekipa niko nije plasirao ovako dobro. Na predstojećem svetkom finalu očekujem da će naš tim ući u prvih deset ekipa“, kaže profesorka Jelena Ignjatović sa PMF-a.

Svetsko finale ACM takmičenja u programiranju održaće se marta 2019. godine u Portugaliji. Tada će srpski tim odmeriti snage sa još stotinak ekipa iz celog sveta. Na takmičenju će biti nagrađeno najboljih 12 timova.

 

 

 

Ovaj sadržaj je sufinansiran kroz projekat „Glasno za mladost” . Sufinansijer je Republika Srbija Ministarstvo kulture i informisanja