Srpska reprezentacije u streličarstvu otputovala je u Berlin na Svetski kup u streličarstvu. Ovo im je treće svetsko takmičenje ove godine i očekuje dobre rezultate. Spremali su se dugo, a uvertira im je bio i Centralni evropski kup održan u Beogradu prošle nedelje.

 

Jedan od najboljih streličara Srbije Nikola Stefanović prošle nedelje na Centralnom evropskom kupu osvojio je drugo mesto. Malo mu je falilo da obori državni rekord. Na dva učešća na evropskim takmičenjima ove godine osvojio je dve medalje. Nikola ima samo 21 godinu a streličarstvom se bavi već 6 godina. Kao junior oborio je državni rekord u dve discipline.

Nikola Stefanović, streličar

„Ne treba mnogo da se očekuje u ovom sportu, rezultati treba da vas iznenade. Ipak, nadam se izuzetno dobrom rezultatu. Spremao sam se dugo i dosta dobro mi ide u poslednje vreme. Prošle subote imao sam takmičenje na kome sam odlično pucao i dobro se plasirao. Nadam se da će se taj pobednički niz nastaviti i da ću se kući vratiti sa medaljom, kaže Nikola Stefanović iz  Sreličarskog kluba Niš.

Iako se streličarstvom bavi samo šest godina Nikola je već kao kadet osvojio državno prvenstvo u dve discipline i oborio državni rekord. Kao junior osvajao je državna prvenstva i takođe oborio državni rekord. Prošle godine na Centralno evropskom kupu osvojio je prvo mesto kao junior. Početkom godine na Svetskom prvenstvu u Americi osvojio je 17. mesto u konkurenciji 40 takmičara. Ovo mu je prva godina u kojoj se takmiči kao senior. Poslednjih par godina srpski streličari na međunarodnim takmičenjima beleže sve bolje rezultate.

Miljko Čolović, selektor reprezentacije Srbije

„Što se tiče Srbije Nikola je trenutno najbolji streličar u olimpijskom luku. Prošle godine bio je ubedljivo najbolji junior u zemlji. Svi rekordi su njegovi. Na regionalnom nivou Centralno evropski kup može da bude odličan reper za određivanje kvaliteta. Prošle godine Nikola je kao junior bio najbolji u regionu, bio je 8. na evropskoj rang listi juniora. Ove godine je prešao u seniore i već beleži uspehe. Od dva učešća na Centralno evropskim takmičenjima osvojio je dve medalje. Što se tiče svetskih takmičenja naše takmičare je do pre par godina trebalo tražiti na dnu tabele a sad je situacija dosta drugačija jer smo negde na sredini“ kaže selektor reprezentacije Srbije Miljko Čolović

Posle turnira u Berlinu srpski streličari u avgustu putuju u Sofiju na evropski Gran pri a zatim na evropsko prvenstvo u Poljskoj. Državno prvenstvo u Srbiji održava se septembra meseca.

 

 

 

Ovaj sadržaj je sufinansiran kroz projekat „Glasno za mladost” . Sufinansijer je Republika Srbija Ministarstvo kulture i informisanja

 

 

 

 

By rezija