Na osnovu odluke Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola, formiranog od strane Kriznog štaba, drugi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada primenjivaće se od 6. septembra 2021. godine i u srednjim školama na teritoriji Kragujevca i Opštine Veliko Gradište – saopštilo je Ministarstvo prosvete.

U režimu drugog modela nastave ostaju i srednje škole u 15 jedinica[Kladovo, Petrovac Na Mlavi, Nova Varoš, Priboj, Užice, Valjevo, Despotovc, Jagodina, Paraćin, Svilajnac, Rekovac, Ćuprija, Preševo, Novi Pazar i Bojnik] za koje je odluka doneta prošle nedelje. Drugi model nastave podrazumeva da se obrazovno-vaspitni proces organizuje kombinovanjem neposredne nastave i nastave na daljinu, a odeljenja su podeljena u grupe.

Takođe na snazi ostaje odluka o primeni trećeg modela, odnosno onlajn nastave u svim srednjim školana u Opštini Tutini osnovnim i srednjim školama na teritoriji Kosova i Metohije.

U svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji primenjuje prvi model organiizacije obrazovno-vaspitnog rada koji podrazumeva neposrednu nastavu u školama.

Odluka o načinu organizacije nastave u osnovinim i srednjim školama doneta je u skladu sa odlukama i zaključcima Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19 i stručnim uputstvima za organizaciju obrazovno-vaspitnog rada u osnovnoj i srednjoj školi za školsku 2021/2022. godinu.