Izložbom autohtonih rasa, druženjem sa vitezovima i predstavljanjem starih zanata, udruženje Zoo planet obeležilo je završnicu projekta „Turizmom čuvamo tradiciju“. Projekat je pokrenut sa željom da se oživio selo a seoski turizam je predstavljen u najboljem svetlu, kažu u Zoo planetu. U programu i druženju sa životinjama najviše su uživali mališani.

Seoski turizam može biti veoma privlačan, zanimljiv i aktivan. Da bi pokazili sve lepote i prednosti srpskog sela potrudili su se u niškom Udruženju Zoo planet. U okviru projekta „Turizmom čuvamo tradiciju“ upotrebili su sve svoje kapacitete od izložbe autohtonih životinjskih rasa preko demonstracije viteških borbi do prezentacije starih zaboravljenih zanata. Sve u cilju uživanja u prirodi, životinjama i selu. Najviše su uživala deca.

 

Dušan Stojanović, osnivač Udruženja Zoo planet

„Ovo je završnica projekta a sve sa ciljem da se seski turizam promoviše i prikaže u najboljem svetlu. Mi na teritoriji opštine Pantelej imamo dosta toga da ponudimo od Cerjanske pećine preko mnogih sposrtova koji je izvode na našoj teritotriji do evo našeg Zoo kutka. Upravo ovo mesto privlači veliki broj turista i posetilaca iz Niša ali i okoline. Dolazi i dosta stranaca da vide i i upoznaju se sa našim životinjama“, kaže Dušan Stojanović, osnivač Udruženja Zoo planet

Nikola Pejić, potkivač konja
Stefana Stojković iz Udruženja Zmajeva griva.

Svoje umeće posetiocima su prestavili i čuvari starih zaboravljenih zanata, Među njima i 33.Nikola iz Leskovca koji je jedan od retkih potkivača konja na jugu Srbije. Kaže da je velika ljubav prema konjima bila presudna da se okrene ovom starom zanatu.

„Moja ljubav prema konjima presudila je da počnem da se bavim ovim zanatom. Konji su moj život dugi niz godina. Logično je bilo da na kraju počenem i da ih potkivam.“kaže Nikola Pejić, potkivač konja


Srednjovekovne borbe sa vitezima i princeze privukle su veliku pažnju posetilaca.
„Ja sam danas princeza a imamo i viteze koji će pokazati kao su se odvijale viteške borbe u srednjem veku. Oko svegao smo se potrudili da napravimo pravi užitak svima koji nas posete“, kaže Stefana Stojković iz Udruženja Zmajeva griva.

 

Pokrovitelji projekta su Sekretarijat za poljoprivredu i razvoj sela i grad Niš. Zoo kutak u Kamenici je otvoren samo vikendom a u poslednja dva dana posetilo ga je više od 700 ljudi.

Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima GO Pantelej. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.