Na Mašinskom fakultetu u Nišu nikad više brucoškinja, što je još jedan dokaz da se ukida podela poslova na muške i ženske. Ukupno 258 indeksa podeljeno je 59. generaciji brucoša, a među njima je 97 devojaka. Svi oni su upisali dva studijska programa, mašinsko inženjerstvo i inženjerski menadžment.

U takozvanoj „ratnoj generaciji “ rođenoj 1999. godine Mašinski fakultet u Nišu upisalo je čak 97 devojaka. Na fakultetu kažu da je ovo rekordan broj i da nikada do sada nisu imali ovoliko brucoškinja. U 59. generaciji indekse su dobila 258 brucoša. Interesovanje je bilo podjednako za dva studijska programa, mašinsko inženjersvo i inženjerski menadžment.

Devetnaestogodišnja Viktorija Živković jedna je od 97 brucoškinja koje su dobile indeks Mašinskog fakulteta.

Viktorija Živković

„Od malena me interesuje mašinstvo. Došla sam na prijemni ispit na kome sam ostvarila odlične rezultate.Upisala sam inženjerski menadžment. Na fakultetu očekujem dobru saradnju između studenta i profesora,očekujem da ću dobro učiti ali i da ću upoznati nove prijatelje sa kojima ću se družiti. Za mene je ovo novo iskustvo“, kaže Viktorija.

Njenog vršnjaka Ivana Takića mašinstvo je takođe, oduvek interesovalo. Što se studiranja tiče ima velika očekivanja.

Ivan Takić

„Na prvom mestu očekujem da završim fakultet. Za kasnije ćemo videti. Najbitnije je da se studije privedu kraju u roku. A posle toga ćemo videti. Posao se lako nađe kad imaš završen fakultet“, kaže Ivan.

Lazar

I Lazar ima sličan stav o Mašinskom fakultetu, kaže da ga je upisao jer je to najbolji i najperspektivniji fakultet u gradu.

„Mislim da je na ovom fakultetu obrazovanje  zaista najbolje. Po završetku  studija verujem da mogu da pronađem dobar posao. Mašinstvo je sada traženo u Srbiji  i u Evropi.

Interesovanje za Mašinski fakultet relativno je veće nego ranijih godina, kažu na fakultetu.

Nenad T.Pavlović, dekan Mašinskog Fakulteta Niš

„Svi studenti koji su dobili indekse treba da budu svesni veličine Mašinskog fakulteta i da budu ponosni na tu činjenicu. Podsetiću ih na podatak  da rad uvek pobeđuje nerad i da je jedan dinar zarađen u proizvodnji vredniji od 100 dinara koje su dobili kreditom. Odgovornost svih naših studenta, kada završe fakultet je velika za budući razvoj Srbije“, kaže Nenad T. Pavlović, dekan Mašinskog fakulteta u Nišu.

Za najboljih 5 studenata koji su na budžetu i koji nisu iz Niša fakultet će finasirati smeštaj i ishranu u domu. Savet fakulteta u toku leta je doneo odluku da svi studenti koji su deca palih boraca ne plaćaju školarinu za 2018/2019 godinu. Školarine neće plaćati ni deca ratnih vojnih invalida . Studentima iz socijalno ugroženih porodica školarina je umanjena za 20 do 40 posto.

Ovaj sadržaj je sufinansiran kroz projekat „Glasno za mladost” . Sufinansijer je Republika Srbija Ministarstvo kulture i informisanja.