Za 18 omladinskih projekata I pokretanje Resurs centra odvojeno je  4 milona dinara. Novac je obezbedio grad Niš a  konkurs je trajao prethodnih nedeljaa. U Gradskoj kući potpisani  su ugovori o realizaciji.

 

Ove godine jedan od 18 projekata za mlade koji je podržao grad Niš je  i projekat  Debatnog kluba, koji treba da približi EU projekte mlađoj populaciji. Projekat je vredan skoro 200 hiljada dinara.

Petra Žikić, Debatni klub

„Danas smo potpisali ugovor za naš projekat koji ima cilj da mobiliše mlade prema Evropskoj uniji. Dobili smo oko 200 000 dinara. Mislimo da je  sjajna prilika da se mladi uključe u grad, državu, u politiku samih mladih“, kaže Petra Žikić iz  Debatnog  klubu

Kapital magazin će svoja sredstva da iskoristi na izradu aplikacije za mobilne telefone, koja će olakšati mladima traženje posla.

Filip Jovanović, Kapital magazin

„U narednom periodu realizovaćemo novi projekat koji je vezan za mobilnu aplikaciju, radi se poslovnom  vodiču. Pokretanje te aplikacije na neki način predstavlja nastavak naše kampanje za zapošljavanje mladih. Već smo pokrenuli portal „Posao za mlade“. Osnovni cilj nam je da u narednom periodu radimo na informisanju mladih o mogućnostima zapošljavanja i da im ponudimo oglase za posao. Na taj način želimo da mladima pružimo sve potrebne informacije koje su vezane za profesionalno i lično usavršavanje“, kaže Filip Jovanović, urednik Kapital magazina.

Branko Krsmanović, Resurs centar

Prvi put ove godine preko ovog konkursa predviđena su sredstva za pokretanje Resurs centra.
„Resurs centar ima cilj da pomogne mlade i neformalne grupe koje prvi put ulaze u nevladin sektor  a  žele da nešto promene na lokalnom nivou. Mi imamo tu mogućnost  i želju da im pomognemo. Da ih osnažimo, damo im prave smernice i na kraju i da ih finasijski pomognemo a sve u cilju da nam grad bude lepši“, kaže Branko Krsmanović iz  Resurs centra

Stevan Živković, Kancelarija za mlade

Nekada  su  sredstava za podršku projekata za mlade bila skromna, od samo 500 000 dinara.  Danas  ona iznose 4 miliona dinara.
„Ove godine po prvi put nismo postavili prioritete u izboru projekata. Želeli smo da vidimo šta je to što najviše interesuje  nevladin sektora i koji su to problemi oko kojih bi se oni angažovali. Najviše projekata bilo je o zapošljavanju i bezbednosti mladih. Ostale teme bile su aktivizam, volonterizam i  zaštita životne sredine“, kaže Stevan Živković, kordinator Kancelarija za mlade u Nišu.

I ove godine vladalo je veliko interesovanje mladih za učešće na konkursu.

„Mladi uvek vape za aktivizmom, poslom i za svim onim što im je preko potrebno. U skladu sa tim, poslednjih nekoliko godina u našem gradu se dešavaju značajne promene koje se tiču mladih i njihovog položaja“, kaže Darko Bulatović, gradonačelnik Niša

Narednih nedelja uslediće realizacija projekata za koje su organizacije dobile novac, a čitav posao trebalo bi da se okonča do kraja 2018. godine.

 

 

Ovaj sadržaj je sufinansiran kroz projekat „Glasno za mladost” . Sufinansijer je Republika Srbija Ministarstvo kulture i informisanja

 

By rezija