Pomoć za mlade poljoprivrednike i sve one koji su se okrenuli samozapošljavanju i ovog puta došla je od strane grada i niških opština. Umesto grantova za nabavjanje određene mehanizacije dobili su povraćaj sredstava za sve ono u šta su u prethodnom godina ulagali.Svi oni se slažu u oceni da je najbolje biti sam svoj gazda i da su u nedostatku posla sami pokrenuli svoje vlastite biznise. Vremenom su se razvili i čak počeli da upošljavaju i druge. Poloprivreda je grana u koju definitivno treba ulagati kažu neki od njih. Dodaju da su svoje proizvodne procese osavremenili i samim tim olakšali kako sebi tako i svojim radnicima.

Poljoprivrednici koji imaju registrovana gazdinstva na teritoriji grada Niša, dobili su subvencije grada. Mogućnost da kroz podsticajna sredstva poboljšaju svoju delatnost u poljoprivredi dobilo je 284 poljoprivrednika. Za ovu namenu grad je izdvojio 60 miliona dinara, za sada je utrošeno nešto više od polovine. U Sekretarijatu za poljoprivredu kažu da se na jesen očekuje još jedan talas prijava.

 

Maja Živanović iz sela Donji Matejevac, godiinama se bavi voćarstvom kaže da je uspešna u tome i da joj svaka vrsta pomoći koju dobije od grada dobro došla. Sva sredstva koja su iložili u mehanizaciju sada su im vraćena. kaže da će se to dobro odraziti na njeno poslovanje.

 

 

 

„Ove godine smo konkurisali i dobili povraćaj sredstava za tomizer i za električne makaze za rezanje voća. Uz sve to dobili smo povraćaj sredstava i za zasad kajsija. Mi imamo oko hektar i po zasada pod kajsijama. Znate i sami da je kajsija veoma osetljiva voćka i da je poslednjih godina mraz dosta oštetio. Zato je i rod iz godine u godinu sve slabili. Zato smo se malo lakše odlučili da osiguramo baš kajsiju iako proizvodimo i drugevoćarske kulture. Naravno da je osiguranje ublažilo gubitke koojih je neminovno bilo upravo zbog loših vremenskih uslova,“ kaže Maja Živanović.

I mehanizacija im je dosta olakšala rad.

Maja Živanović

„I tomizer a pogotovo makaze za rezanje su nam dobro došle. Makaze su nam od velike pomoći jer nam zamenjuju tri rezača i možemo da  završimo sve poslove u okviru gazdinstva. Ova pomoć nam je dosta pomoglaa najvažnije je to da smo kroz subvencije uspeli da obnovimo mehamizaciju koja je dosta stara i koja se neminovno iz gedine u godinu mora menjati“, dodaje Maja

 

I drugi mladi poljoprivrednici koji su konkurisali i dobili povraćaj sredstava kažu da im je ovakav vid pomoći dobrodošao.

 

 

Nikola Kapišić

Tridesetdvogodišnji Nikola Kapišić  , godinama se uspešno bavi pčelarstvom. Posao je započeo sa svojim ocem koji je iznenada preminuo. Na njemu je tada bilo da odluči da li će nastaviti time da se bavi ili će se okušatu u nekom novom poslu. Nije hteo da rizikuje i da sve počinje iz početka. Odlučio je da nastavi tako gde je njegov otac stao i da proizvodnju meda podigne na viši nivo. Zato se i prijavio za subvencije koje dodeljuje grad Niš preko Sekretarijata za poljoprivredu.

“Grad Niš mi je mnogo pomogao. Za kupovinu kontejnera za transport pčela dobio sam od grada oko 80 posto uloženih sredstva. Od ostatka novca kupio sam deo opreme koja mi je nedostajala kao i nekoliko novih košnica. Sada će mi biti mnogo lakše da transportujem pčele”, kaže Nikola Kapišić
Ova godina nije baš pogodovala pčelarima, dodaje Nikola. Zbog nepovoljnih vremenskih uslova početkom proleća i tokom maja meseca pčele nisu ima najbolje uslove za sakupljanje meda.
“Ovog maja bilo je dosta kiša a to je u velikoj meri uticalo na pčele i njihovo sakupljanje bagremovog meda”, kaže Nikola.

Nikola Kapišić

Do kraja avgusta direktne podsticaje dobila su 284 poljoprivredna proizvođača u ukupnoj vrednosti od oko 30 miliona dinara.

Šestoro poljoprivrednika koji su se takođe prijavili za podsticaje su u fazi dopune dokumentacije, kažu u Sekretarijatu za poljoprivredu. A, sada sledi još jedan talas prijava.

Saša Stoiljković, sekretar Sekretarijata za poljoprivredu.
Miljko Ćoćić pred. Komisije za dodelu podsticajnih sredstva

“Do sada je apliciralo oko 290 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava. Očekujemo još jedan talas prijava zato što će biti jesenje sadnje. To će se desiti krajem oktobra ili tokom novembra, možda čak i u prvim danima decembra. Tada će se proizvođači javljati sa predračunima. Očekujem da će se do tada utrošiti sva predviđena sredstva. Za samu sadnju predvideli smo 90 posto subvencija”, kaže Saša Stoiljković, sekretar Sekretarijata za poljoprivredu.
Najveći problem u Srbiji je taj što su nam sela osedela, što u njima više ne žive mladi već samo starije stanovništvo, kaže Miljko Ćoćić pred. Komisije za dodelu podsticajnih sredstva.
“Poslednih pet, šest godina grad Niš i država su prepoznali potrebe poljoprivrede i počeli su da dodeljuju stimulativna sredstva kako na nivou republike tako i na lokalu. Niš je grad koji je ponudio najveću kvotu. Svi mladi ispod 40.godine života koji žele da ostanu na selu i tu pokrenu svoj posao od grada su dobili 10 000 evra. Očekujemo da će naredne godine sredstva biti uvećana”, kaže Miljko Ćoćić pred. Komisije za dodelu podsticajnih sredstva.

Poziva sve mlade ljudi koji žive ili žele da žive na selu da registruju svoja gazdinstva i dođu kod nas da apliciraju za novčana sredstva, dodaje Ćoćić.

Darko Bulatović, gradonačelnik Niša

Ove godine za subvencije je opredeljeno 60 miliona dinara što je za petinu više nego prethodne godine. Gradonačelnik Niša Darko Bulatović kaže da će se taj iznos I naredne godine povećati.
“Stvorili su se uslovi da grad može da pomogne i sada to i činimo. U tom smislu i poljoprivrednici mogu da očekuju nova, veća sredstva naredne godine. Rok za isplatu ovog novca po ugovoru je 120 dana. Mi ćemo novac isplatiti za 10 dana. Niko više ne čeka da grad izmiri preuzete obaveze. Situacija u poljoprivredi je sada mnogo bolja nego ranije ali mora još dosta da se radi i da bude još bolja”, kaže gradonačelnik Niša Darko Bulatović

Iznosi podsticaja kreću se od 50 do 90 odsto vrednosti investicije, a mlađi od 40 godina i žene imali su dodatnih 10 odsto sredstava. Najtraženiji ove godine bio je program za mlade poljoprivrednike kojima je opredeljeno šest miliona dinara i koji su utrošeni u prvoj nedelji.

Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima GO Pantelej. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.