Peti Hakaton maraton u Nišu okupio je 32 učesnika iz cele Srbije . Uglavnom studenti elektronskih fakulteta takmiče se u dvadesetčetvoročasovnom programiranju. Ove godine dobili su zadatak da izrade aplikaciju koju će u medicini moći da koriste i lekari i pacijenti. Organizatorai kažu da je ove godine interesovanje učesnika dosta veće nego ranije.

 

Mladi progarmeri iz cele Srbije podeljeni u 8 ekipa učesnici su petog Hakaton maratona u Nišu. U dvadestčetvoročasovnom radu pokušaće da što bolje urade aplikaciju koja će u medicinske svrhe služiti i lekarima i pacijentima. Učesnici mahom studenti kažu da su se prijavili jer je maraton odlična prilika da testiraju svoje znanje i veštine. Mnogi od njih dugogodišnji su učesnici sličnih takmičenja.

 

Marija Tošić, studentkinja Metropolitan Univerziteta u Nišu.

„Veoma sam uzbuđena. Moramo da budemo ambiciozni i verujem da ćemo ovaj posao uraditi kao treba. Biće naporno raditi dvadesetčetiri časa ali mi smo spermni. Ozbiljni smo studenti, radimo puno. Ovo je samo još jedan podsticaj da shvatimo koliko možemo. Moj tim će dati sve od sebe da pobedi“, kaže Marija Tošić  studentkinja Metropolitan Univerziteta u Nišu.

Slično misli i njen drug iz tima Vladan.

 

Vladan Ristić, student Metropolitan Univerziteta

„Mislim da je pravo vreme da testiram svoje mogućnosti kao i mogućnosti mog tima.Ovo je prava prilika da odmerimo snage sa ostalim takmičarima i da vidimo kao se snalazimo i koliko je naše znanje. Zadatak koji smo dobili je zanimljiv, zahteva istarživanje iz oblasti medicine. Prvo ćemo dobro da razmislimo a onda da krenemo na posao“, kaže Vladan Ristić, student Metropolitan Univerziteta

Treći član tima je Katarina koja se prvi put takmiči na Hakaton maratonu.

Katarina Đuričković,studentkinja Metropolitan Univerziteta

„Osoba sam koja voli vannastavne aktivnosti i prijavila sam se kako bi testirala svoje znanje koje sam stekla na fakultetu. U timu vlada veliko uzbuđenje ali nemamo strah jer verujemo da smo spremni za ove zadatke“, kaže Katarina Đuričković,studentkinja Metropolitan Univerziteta

 

Organizatori kažu da je ove godine interesovanje učesnika veće nego prethodnih godina. Prijave su pristizale do poslednjeg dana tako da je formirano više timova nego ranije.

Dušan Kovačević, organizator SICEF

„Potrudili smo se da im obezbedimo sve, od hrane i zabave do spavanja, pošto programiraju ceo dan i celu noć. Imamo sobe za spavanje, jelo i odmor. Napravili smo i jednu specijalnu sobu koja na verodostojan način prikazuje pravu kancelariju u programerskim firmama“, kaže Dušan Kovačević iz organizacionog tima

Organizatori petog Hakatona su Studentski inovacioni centar elektronskog fakulteta i Elektronski fakultet u Nišu. Najbolje će proglasiti stručni žiri za koje su obezbeđene nagrade. Prva nagrada je Soni plej stejšn 4, druga nagrada su bežične tastature, a treća SZD disk od 240 gigabajta.