Niška osnovna škola “Branko Miljković” morala je da organizuje nastavu u tri smene. Devet učionica je odavno zatvorila Građevinska inspekcija, jer taj deo škole nije bio bezbedan za đake. Novac za izgradnju novih učionica je obezbeđen iz evropskih fondova, ali se čeka da nadležna komisija okonča tenderski postupak. Za organizaciju rada u školi bez tih 900 kvadrata potrebno je više od organizatorskog umeća. Nađeno je kakvo-takvo rešenje – škola radi u tri smene a časovi traju po 40 minuta.

Jedva radimo. Pregradili smo trpezariju, iskoristili smo sve što smo imali, kaže direktor OŠ „Branko Miljković” Miroslav Stanić.

Ranije je bilo još gore – časovi su trajali samo 30 minuta, jer tehnički nije bilo moguće sa postojećim brojem odeljenja organizovati drugačije nastavu. Profesori kažu da sada uspevaju da realizuju program, iako su časovi kraći za pet minuta, ali da su svakako na gubitku svi.

Radnici se osećaju razapeti između profesionalnih obaveza i odgovornosti koju osećamo prema roditeljima a zaista mislim da niko od nas ovde nije kriv za to što nam je škola zatvorena. Republika se već tri godine ne može setiti da krene sa izgradnjom tog jednog dela objekta koji nam je naophodan za funkcionisanje, kaže profesor muzičkog Predrag Ivanović.

Novac za rušenje tog dela škole i izgradnju novog objekta je obezbeđen. Tender je raspisan i posao je pripao jednoj leskovačkoj firmi. Međutim, zbog žalbi drugog ponuđača, sada se čeka odluka Komisije za žalbe, čiji je odgovor trebalo da stigne do 29. avgusta. Ukoliko se odbije žalba, sve će brzo biti rešeno, jer je rok izgradnje oko 4 meseca. Ukoliko se žalba usvoji – ide se na novi tender. I nova čekanja.