Dok čekaju svoje zaostale plate, bivši radnici Elektronske, Građevinara, Niteksa i drugih nekada velikih fabrika grcaju u dugovima i bore se sa računima i sudskim izvršiteljima. Novac treba da im se nadoknadi od sredstava dobijenih privatizacijom društvenih preduzeća, ali se sve odužilo. Sa protesta ispred gradske kuće zatražili su od gradskih zvaničnika da se za pomoć obrate direktno Aleksandru Vučiću. U Nišu je na spisku oko četiri hiljade takvih radnika.

Država kao država treba da izmiri obaveze prema građanima da bi mogla da traži da oni izmire obaveze prema njoj. Ljudi imaju dugovanja za struju, vodu, grejanje, tako da svakodnevno preživljavaju stresove, kaže organizator protesta radnika Žarko Đorđević.

Dopis koji su pre nedelju dana prosledili Beogradu ostao je bez odgovora, a nadležnost za njihov problem prebacuje se iz ministarstva u ministarstvo.

Za ove dve godine koliko ja sa ovim ljudima razgovaram, mislim da je sa pet-šest ministara, sekretara i ostalih razgovarano i na kraju uvek smo na početku, kaže zamenik gradonačelnika Niša Ljubivoje Slavković.

To je izazvalo dodatni revolt i nezadovoljni bivši radnici traže da se u rešavanje problema uključi direktno Aleksandar Vučić. Jer je sve predugo na dugom štapu.

Mi smo svoj zahtev ponovili – da se sastanemo sa nekim iz nadležnog ministarstva da razgovaramo direktno o vremenu početka i načinu isplate. Niko ne može tačno da vam kaže koliki je novac u pitanju, ali za Niš se pominje između milijardu i po i dve milijarde dinara, kaže Đorđević.

Predlog je da se formira tranzicioni fond, koji bi se punio novcem od privatizacije društvenih firmi. Ukoliko se na taj način ne sakupi dovoljno para, država bi ostatak trebalo da pribavi rebalansom budžeta.