Više od 4.500 zbrinutih životinja bilans je prve decenije rada Udruženja Zoo planet iz Niša. Sa životinjama je za deset godina radilo oko 500 volontera a u udruženju kažu da su ponosni jer su dosta doprineli zaštiti posebno divljih životinja. Pored uklanjanja zmija u letnjim mesecima iz dvorišta građana Udruženje se najviše bavi i radom sa decom. Pogotovo onim sa zdravstvenim smetnjama. U svakom trenutku o životinjama kao i o posetiocima brine dvadesetak volontera.

Ljubav prema životinjama i konstantna briga o njima moto je Udruženja Zoo planet iz Niša koje slavi deceniju postojanja. U tih 10 godina stalo je mnogo toga a najzančajnije je da su zbrinuli oko 4 500 hiljade životinja i da su postali prepoznatljivi u Nišavskom okrugu. Kažu da im građani veruju i da se uvek prvo njima obrate kada žele da zbrinu neku životinju.

Miloš Matić, volonter

Devetnaestogodišnji Miloš Matić poslednje dve godine deo je tima volonterea u ZOO kutku. U Niš se doselio iz Aranđelovca i odmah postao deo tima koji svakodnevno brine o životinjama. Kaže da je radost koju pruža rad sa  životinjama neopisiva. U ZOO planet je došao pre svega zbog konja i autohtonim rasa o kojima je želeo da nauči nešto više, usput je zavoleo i druge životinje.

„Za ovaj posao je potrebno mnogo vremena i truda ali kada vidite da se neka životinja vrati u prirodu u svoje prirodno stanište, taj osećaj je neopisiv. To je dokaz da smo uradili pravu stvar. To nas upravo i drži sve vreme i daje nam podsticaj da nastavimo tim tempom“, kaže Miloš Matić, volonter u ZOO planetu.

Volonterima je lakše da rade sa životinjama nego sa ljudima. Za Miloša je veoma značajno  jedno posebno iskustvo i uspeh u radu sa konjima.
„Kada sam došao ovde počeo sam da radim sa jednim konjem koji se zove Amigo. On je tada bio veoma mlad konj koji, mogu reći, ništa nije znao. Moj rad sa njim bio je kontinuiran. Počeo sam da ga treniram i tako smo došli do takmičenja na kome smo osvojili treće mesto. U pitanju je bila trka izdržljivosti na 40 kilometra.

Danica Bošković, volonter

Upravo Miloš kao i petnaestogodišnja Danica Bošković izabrani su za najbolje volontere 2018 godine.

„Suštinski se trudimo tokom cele godine da radimo i da imamo što bolje rezultate Svi se ovde dosta trude i na kraju godine mi sami biramo volontere godine. Znači mi što su moji drugari baš mene izabrali za jednog od najboljih volontera u 2018.godini.Volim životinje, pogotovo konje kao i divlje životinje sa kojima ne možemo često da imamo kontakt“, kaže Danica Bošković.

U Zoo planetu su posebno ponosni na rad sa decom, posebno onom sa smetnjama u razvoju. Njihov prostor u Kamenici svakodnevno privlači veliki broj posetilaca. Idejni tvorac udruženja je Dušan Stojanović

Dušan Stojanović, predsednik Udruženja Zoo planet

„Radimo terapijsko druženje sa ljudima i decom koji imaju zdravstvene probleme. Pored toga radimo i edukativne aktivnosti o dobrobiti životinja, pravilnom odnosu prema prirodi, čuvanju kućnih ljubimaca. Iz dana u dan broj naših posetilaca je sve veći i veći. Meni u svakom trenutku ogromnu pomoć daju naši volonteri. Njima ništa nije teško da urade za životinje i uvek rado izlaze u susret željama dece koja nas svakodnevno posećuju“, kaže Dušan Stojanović, predsednik Udruženja Zoo planet

ZOO kutak je počeo sa radom pre deset godina a Dušan dodaje da je u početku bilo mnogo problema, izazova i poteškoća. Vremenom su svi sazreli naučili dosta o životinjama i počeli to svoje znanje da prenose i posetiocima.
U Zoo kutku u Kamenici trenutno ima oko 120 životinja o kojima brine 20 volontera. U planu je proširenje prostora jer se smeštajni kapaciteti za životinje brzo pune.

 

 

 

Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Grada Niša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.