Svečanom dodelom Ugovora o finansiranju i sufinansiranju projekata za mlade u Nišu je obeležen Međunarodni dan mladih. Ove godine grad je podržao projekte 18 organizacija koje se bave mladima sa 5,5 miliona dinara.

 

 

Preduzetništvo, samozapošljavanje, gradske manifestacije koje se tiču mladih samo su neke ideje koje su se našle u ovogodišnjim projektima koje podržava grad Niš. Jedna od organizacija koja se bavi mladima su i Mladi ambasadori. U njihovom projektu ove godine našla se Konferencija kreativnih industrija Kreni koja se organizuje peti put.

 

Snežana Andrić, predstavnica „Mladih ambasadora“ u Nišu.

„Ideja Kreni konferencije jeste da pokaže kako  kreativne industrije mogu da pomognu da se rešavaju problemi u društvu. Tokom pet dana, mladi ljudi, polaznici konferencije prolaze različite edukacije. Rade sa međunarodnim eksertima iz oblasti kreativnih industrija, kako bi na kraju konferencije dobili pet ideja, tačnije pet problema u gradu koji će se rešavati u narednom periodu“ , kaže Snežana Andrić, predstavnica „Mladih ambasadora“ u Nišu.

Među potpisnicima Ugovora o finansiranju i sufinansiranju projekata za mlade našao se i Savez izviđača grada Niša.

Dušan Đorđević, načelnik Saveza izviđača Niša

„Za nas je veoma važno što grad pomaže Izviđačku organizaciju Niša. Naš projekat odnosi se na mlade iz osnovnih i srednjih škola. Odnosi se na školovanje mladih izviđačkih vođa, kao i na  proširenje organizacije. Centralana manifestacija naše organizacije je smotra izviđača grada Niša“, kaže  Dušan Đorđević,  načelnik Saveza izviđača Niša

Na konkurs za finansiranje i sufinansiranje projekata za mlade ove godine konkurisale su 33 organizacije. Grad je podržao 18 projekata. Odluku kog će podržati donosila je Komisija pri Kancelariji za mlade.

Branislav Kačar gradski većnik.

„Mi svake godine godine određujemo neke prioritete. Jedne godine je prioritet bezbednost mladih, druge zaštita životne sredine, treće samozapošljavalje. U poslednje vreme veoma je interesantno preduzetništvo mladih, gde se oni iskazuju, gde promovišu svoje ideje. Mi smo prva adresa na koju pristižu njihove ideje. Kroz ove konkurse želimo da im proširimo svest da ih informišemo i pokažemo im  šta sve to grad Niš radi i na koji način možemo da im pomognemo“, kaže Branislav Kačar  gradski većnik.

Ugovori su simbolično podeljeni na Međunarodni dan mladih. Predstavnici ovih organizacija i volonteri imali su priliku i da se voze turističkim autobusom i razgledaju znamenitosti Niša.

Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Grada Niša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.