Tradicionalna Likovna kolonija Sićevo ove godine će se održati u virtuelnom okruženju. Organizator, Galerija savremene likovne umetnosti Niš, saopštava da će poštovati preporuke za sprečavanje širenja Kovida, tako da će prvi put nakon skoro šest decenija okupljanja u prvoj polovini septembra likovni umetnici inspiraciju naći u virtuelnim turama kroz predele oko Sićeva preko onlajn platforme.

Ovogodišnji učesnici su Nikola Džafo iz Novog Sada, Jarmila Vešović, Danijela Fulgosi i Ivana Ivković iz Beograda, Milovan Panić iz Pančeva, Nataša Dejanović i Vladimir Stanković iz Niša.

Zahvaljujući digitalnoj platformi, u poslednje vreme sve prisutnijem načinu povezivanja i uspostavljanja komunikacije, pored rada u ateljeu, umetnici će biti u prilici da kroz zajedničke razgovore razmotre uticaj pandemije na umetnost,stvaraoce, društvo uopšte, značaj kulture i njeno mesto u virtuelnom svetu, položaj i budućnost kolonija u aktuelnim uslovima.

Moderatori diskusija biće kustosi GSLU, a publika će biti u prilici da ih prati putem facebook stranice ustanove.  Izložba dela koja će nastati u ovim neobičnim okolnostima planirana je za novembar, u Paviljonu u Tvrđavi. Likovnu koloniju „Sićevo 2020“ podržali su Ministarstvo kulture i informisanja i Grad Niš.