Idejna rešenja za uređenje javnih prostora između stambenih zgarda u Pasterovoj ulici u Nišu ponudili su studenti Građevinsko- arhitektonskog fakuklteta. Oni su se ovom temom bavili čitav semestar,vredno radili i osmišljavali kako da prostor između zgrada oplemene zelenilom i daju mu novi funkcionalniji smisao. Najbolji radovi predstavljeni su na izložbi koja je otvorena u holu Građevinsko – arhitektonskog fakulteta. Veliku podršku svi učesnici dobili su od svojih kolega i profesora.

 

Katarina Knežević i Natalija Kostić

Studenti Građevinsko arhitektonskog fakulteta u okviru predmeta urbani dizajn, čitav semestar izrađivali su idejna rešenja za uređenje javnih površina između zgrada u Pasterovoj ulici u Nišu. Da su se rad i trud isplatili dokazuju Natalija Kostić i Katarina Knežević, studentkinje završne godine čiji rad je komisija proglasila najboljim u oštroj konkurenciji od 52 rada. Iznenađenje nisu krile kao i radost zbog postignutog uspeha.

 

Natalija Kostić

„Osećan je odličan. Ono zbog čega smo se koleginica i ja trudile i na čemu smo vredno radile čitav semaestar na kraju je ispalo dobro. Veoma smo srećne što smo osvojile prvo mesto. Trudile smo se da pronađemo najbolje rešenje koje će biti u granicama izvodljivosti. Da iskoristimo sve što lokacija pruža, da imamo dosta prostora za igru. Odnosno da prostor bude otvoren i funkcionalan i dostupa kako mladima tako i najstarijim građanima. Ipak najveća satisfakcija za menje će biti kada jednog dana prođem tom ulicom i vidim da je moje idejno rešenje za taj prostor zaživelo, odnosno da je uređen prostor onako kako sam ja projektovala. To će mi  biti najveća satisfakcija. Vidite iako sam još student moj rad je dobio mogućnost da se po njemu radi“, kaže Natalija Kostić, studentkinja Građevinsko- arhitektonskog fakulteta.

Na izradi projekta snage je ukrstila sa koleginicom i vršnjakinjom, dvadesetčetvorogodišnjom  Katarinom.

Katarina Knežević

„Nije bilo lako raditi na ovom projektu, jer svaki projekat ima svoju problematiku, jer se kreće od nule. Radili smo udruženo, profesori i studenti. Kada na kraju sve ispadne dobro i osvojite prvu nagradu osećaj je neopisiv. Puno vam je srce i veoma ste ponosni na sebe i svoje kolege. Jedva čekam da jednog dana prođem Pasterovom ulicom, kada se sve izgradi  i vidim kako to izgleda, odnosno kakvu praktičnu namenu ima. Na rešavanju ovog zadatka susretali smo se sa mnogim problemima, kao što je parking prostor i sadržaji za okupljanje građana“, kaže Katarina Knežević, studentkinja Građevinsko- arhitektonskog fakulteta.

Katarina dodaje da ona i njene kolege imaju potencijal i smatra da  njihova idejna rešenja mogu da oplemene mnoge javne prostore u gradu, nekima čak i da daju novu namenu.

Katarina Knežević i Natalija Kostić

„Mi imamo novu snagu i odlične studente na fakultetu. Smatram da bi češće trebalo da nas uključuju u izradu projekata i idejnih rešenja. I na drugim fakultetima ima dosta talentovanih mladih ljudi. Mislim da bi naša urbanistička rešenja najbolju primenu imala na obalama i priobalju reke Nišave“, zaključuje Katarina.

 

Građevinsko -arhitektonski faukultet već dve decenije ima saradnju sa gradskim institucijama koje se bave prostornim planiranjem. Na fakultetu kažu da je vizija mladih uvek interesantna i da oni donose sveže ideje. Zato je bilo teško odabrati najbolje radove.

prof. dr Petar Mitković , dekan Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu

„Znate da su gotovo svi javni prostori u gradu na dosta niskom nivou opremljenosti i da često ne mogu da ispune osnovnu svrhu a to je da poboljšaju život stanara na otvorenom prostoru. Čitava jedna generacija studenata je bila posvećena izradi rešenja za Pasterovu ulicu. Njih stotinak je osmišljavalo i mesecima radilo na izradi projekata. Dali su svoje vizije i svoju organizaciju prostora za što bolji prostor namenjen svakodnevnom životu. Sve ovo je veoma inspirativno za mlade ljude koji su veoma zainteresovani da rade“, kaže prof. dr Petar Mitković , dekan Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu

Nikola Lečić. glavni urbanista grada Niša

„Prepoznat je trenutak da je potrebno preći na remodelisanje prostora pogotovo unutar međublokovskih javnih površina. Ostvarena je saradnja između Kancelarije za mlade i Građevinsko- arhitektonskog fakulteta na ovu temu i odlučeno je da studenti čitav semestar rade idejni urbanističko – arhitektonski konkurs za širi prostor Pasterove ulice. Nakon žiriranja i proglašenja prvonagrađenog rada kolege iz Zavoda za urbanizam u saradnji sa Fakultetom su inkorporirale rešenje i uobličile ga u urbanistički projekat“, kaže  glavni urbanista grada Niša  Niša Nikola Lečić.

U Skupštini grad je organizovana  javna prezentacija urbanističkog projekta za Pasterovu ulicu . Prezentacija je bila otvorena za sve koji su želeli da je posete i trajala je sedam dana.

 

Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Grada Niša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.