Na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu jednom mesečno studenti igraju protiv golbol ekipe Kluba „Nais“, koju čine slepi i slabovidi mladići. Za golbaliste to je prilika za kvalitetan trening, a za studente – jedinstvena prilika da savladaju taj sport i stave se u položaj osoba sa invaliditetom, koje će možda jednog dana da treniraju.

Dvadeset trogodišnji Stefan Stevanović, slep od rođenja. Uspešni student. I uspešni sportista! On je deo golbal ekipe koja je nedavno formirana u Nišu i sve više jača. Zašto golbal?

Golbal je sport koji su osmislili slepi ljudi kako bi bili ravnopravni, kako bi mogli da izađu sami na trening, kako bi mogli da budu jednaki sa ljudima koji prosto mogu da izađu ispred svoje zgrade da se bave sportom. To je neverovatan osećaj! Osećaj slobode, što je neprocenjivo. To je stvarno jedan viši kvalitet života za osobe sa invaliditetom, naročito za slepe osobe. – kaže Stefan Stevanović, inače član Golbal kluba „Nais“.

Golbal nije sport samo za slepe i slabovide, ali svi moraju da budu ravnopravni. Osobama bez oštećenja vida se preko očiju stavlja neprovidna maska i oni ulaze na nepoznat teren – u potpuni mrak.

Student fakulteta sporta Marko Petrović je nakon stavljanja maske, na pitanje kako se oseća, odgovorio:

Uh, nezgodno, baš nezgodno…ali želeo sam da se oprobam u golbolu.

Marko i njegov tim, sastavljen od studenata Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu, zapravo pomažu ekipi niških golbalista da se pripreme za takmičenja.

Prvi put stidljivo, a sada već prave ekipu i izazivaju ekipu golbol kluba „Nais“ i verujem da će ovo postati tradicija. Okupljaćemo se ovako jednom mesečno, što je dobro i za studente, da osete kako je biti osoba sa oštećenjem vida. Dobro je i za golbaliste, koji imaju trening, kaže prof. dr Marko Aleksandrović.

Golbal je paraolimpijski sport od 1980. godine. Nastao je mnogo pre toga, još posle Drugog svetskog rata kao pre svega socijalna rehabilitacija ratnih veterana koji su izgubili vid. Osamdesetih godina bio je veoma razvijen sport na ex YU prostorima, a sada posle duge pauze ponovo oživljava. Niš je jedan od gradova gde su zaljubljenici u golbol najaktivniji.

Trenutno se formira nacionalni sportski savez za golbal, tako da ćemo imati više od 3-4 ekipe na nivou države, što je za početak super da bismo imali dostojne protivnike. Trenutno postoji ekipa koja je formirana u Kruševcu i Beogradu. Planira se formiranje kluba u Novom Sadu, tako da će uskoro moći da se organizuje kvalitetno državno prvenstvo, objašnjava Stefan Stevanović.

Golbal se igra na odbojkaškom terenu 9×18 metara. Svih devet metara je zapravo go, a na parketu su po tri igrača.

***Ovaj sadržaj sufinansiran je kroz projekat pod nazivom “Korak u mojim cipelama”.  Sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja. ***