Do kraja godine građani Niša će moći putem sajta gis.ni.rs  da imaju uvid uvid u sve podatke o pojedinostima određene lokacije ili objekta i da samo jednim klikom, bez odlaska u Upravu, dobiju informaciju o tome šta se i gde se može graditi.

Na ovaj način unaprediće se upravljanje imovinom u Nišu, rečeno je na predstavljanju projekta kroz uvođenje Geografsko informacionog sistema.

Projekat je važan za grad, ali i u gradskim opštinama očekuju izvesne benefite. U Opštini Crveni Krst kažu da je to posebno značajno sa stanovišta privlačenja investitora.

Naša opština na svojoj teritoriji ima 23 sela. Po tim parametrima ne spada u red posebno razvijenih opština. To je značajno za investitore koji bi eventualno ulagali u gradsku opštinu Crveni krst. Sva ta nova radna mesta značiće i dodatni priliv u budžet grada što će doprineti boljoj izgradnji komunalne infrastrukture. Investitori će lako moći da dođu do informacija o svim objektima koji su u javnoj svojini. Ja mislim da su do sada to mogli da pronađu pojedinačne informacije preko katastra nepokretnosti, a ovako će sve potrebno naći na jednom mestu, kaže ALeksandar Krstić, zamenik predsednika Opštine Crveni Krst.

Tokom prethodnih meseci kreirana je baza podataka o oko 20 000 nepokretnosti Niša sa aplikacijama za procese upravljanja imovinom. Za svaku nepokretnost baza sadrži lokaciju, njenu vrednost i kako se može koristiti. Reč je o projektu uvođenja Geografsko informacinog sistema GIS, a koji Grad Niš sprovodi u saradnji sa Ćuprijom.

Građani Niša mogu da na sajtu www.gis.ni.rs, podatke o nekretninama koje su u vlasništvu Grada Niša, rekla je Ana Radovanović iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte (KLERP) Niš.

Korišćenje ovakvog modela za upravljanje imovinom u vlasništvu Niša i Ćuprije znači jačanje administrativnih kapaciteta, povećanje prihoda, bolju kontrolu troškova, uspešnije upravljanje rizicima i adekvatno održavanje imovine.

Kroz ovaj projekat se pokušava da se definitivno smanji cena za potrebe ovakvih sistema. Trenutno svaka organizaciona jedinica u svom budžetu ima fond za nabavku sistema, za njegovo održavanje, prikupljanje podataka… Ovako, to će se raditi centralizovano ćime će se smanjiti troškovi, objašnjava Dejan Rančić, koordinator radne grupe GIS.

Na ovaj način javna uprava postaje bliža građanima i privredi, a kada sve bude gotovo u podatke će imati uvid službe, ali i građani i potencijalni investitori, ocenjeno je na predstvaljanju projekta u Gradskoj kući.

Ove stvari su bitne zbog budućih investitora koji dolaze u grad. Mi možemo imati jasan pregled u kompletnu imovinu grada i čime upravljamo, kaže Miroslav Đokić, gradski većnik.

Zahvaljujući sredstvima EUPRO programa dobijamo i mogućnosti urbanog planiranja, sagledavanja lokalne infrastrukture, zaštite životne sredine, turističkih objekata, kulturno – istorijske i prirodne baštine, upravljanja rizikom, poljoprivrede… Tako zaokružujemo celinu razvoja grada u svim segmentima, dodaje Ivan Pavlović iz KLERP-a.

Projekat Efikasno i efektivno upravljanje imovinom u Nišu i Ćupriji kroz uvođenje Geografsko informacionog sistema vredan je 220.700 evra. To finansiraju Evropska unija i Republika Srbija u okviru Grant šeme Programa EXANGE5.

Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Gradske opštine Crveni Krst. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.