Digitalizacija niškog parlamenta je u toku i Niš će biti prvi u Srbiji koji će imati prenos sednica uživo preko skupštinskog sajta, elektronsko glasanje i arhivu svih sednica.

To će omogućiti demokratičnost i mogućnost građana da učestvuju u donošenju političkih odluka, rekla je predsednica Nacionalnog veća Švajcarske Izabel More, čija vlada i finanasira ovaj projekat sa 150.000 dolara, prilikom predstavljanja ovog donatorskog projekta.

I u gradskoj opštini Crveni krst pozdravljaju ovaj projekat jer će, kako navode, to pomoći građanima opštine da prate rad svojih izabranih predstavnika u Skupštini Grada Niša.

ALeksandar Krstić, zamenik predsednika GO Crveni Krst

Sam proces digitalizacije uvodi se u interesu građana. U ovom konkretnom slučaju omogućiće građanima da imaju neposredan uvid u ono što odbornici rade i način na koji oni zastupaju njihove interese, kaže Aleksandar Krstić, zamenik predsednika Opštine Crveni Krst.

Ocenjuje da će to svakako doprineti transparentnosti rada odbornika.

To je jedan način uvođenja građana u proces donošenja političkih odluka koje su u njihovom interesu. I do sada su sednice Skupštine grada prenošene putem medija, ali mislim da će se na ovaj način mnogo toga unaprediti, kaže Krstić.

Podsetimo, Skupština Grada Niša prva je koja uvodi verziju softvera prilagođenu radu niškog parlamenta. To znači da će se donacijom Vlade Švajcarske koja obuhvata 78 tablet-računara i računara za monitoring predsedavajućeg Skupštine, sednice prenositi uživo preko sajta. Omogućiće elektronsko glasanje odbornika, kao i video i audio arhivu svih sednica.

Da E-parlament garantuje transparentnost, efikasnost i odgovornost rada parlamenta, potvrdui je tada predsednik Skupštine Grada Niša, Boban Džunić.

Naš parlament biće modernizovan, moći ćemo da imamo uvid u glasanje svakog odbornika, a i sami građani će tako biti sigurniji za šta je i kako njihov odbornik glasao, kaže Džunić.

Procenjeno je da će novim softverom Grad Niš uštedeti preko dva miliona dinara na godišnjem nivou, jer više neće biti štampanja skupštinskog materijala.

E-parlament je samo jedan od projekata koje finansira Vlada Švajcarske. Njihovim sredstvima finansirana je I izgradnja Naučno tehnološkog parka, koji je I tokom dvodnevne posete obišla delegacija Švajcarske.

Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Gradske opštine Crveni Krst. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.