PREVARE 1Tačan zbir netačnih podataka. Tako pojedine knjigovodje definišu knjigovodstvo, a da je to otprilike i u praksi tako svedoče i stručnjaci koji se bave otkrivanjem takozvanih bilansnih prevara. Podaci se šteluju u oba smera. Prikazuju se gubici, kako bi se izbeglo plaćanje poreza, ali i preveliki dobici, kako bi se podigle vrednosti akcija, ili uzeo kredit.

Eksperti šteluju podatke, pa su potrebni i eksperti da štelovanje otkriju. Suština je da se otkrije motiv, kaže direktor Instituta za ekonomiju i finansije Miroslav Milojević.

Štelovanje knjigovodstvenih knjiga, ili bilansne prevare nisu srpska izmišljotina. To se radi svuda u svetu. Prevare se teško otkrivaju, još teže dokazuju,a najteže procesuiraju.

Da bi se tome stalo na put u niškoj Privrednoj komori organizovan je seminar namenjen finansijskoj policiji i inspekciji, državnim revizorima.

Ne samo njima već i onima koji žele nešto više da nauče o bilansnim prevarama, kaže organizator seminara Dordje Mickovski.

Stručnjaci tvrde da je do ekspanzije bilansnih prevara kod nas došlo devedesetih godina, naročito kada se krenulo sa privatizacijom, kada su se kupovala preduzeća novcem bez porekla.